Články, úvahy, postřehy

Kde je kouzlo adventu?

22. 11. 2010 14:40
Rubrika: Úvahy

     Tak mě napadá, že by možná stálo za úvahu založit "Klub na záchranu adventu". Nejsem ještě tak stará, a přesto musím konstatovat: "Tohle za našich mladých let nebývalo." (Jako bych teď slyšela někoho z těch " - náctiletých" : "No jo, zase někdo chytrej z minulýho století!")

     Ale namám jim to vůbec za zlé, oni totiž "nevědí, co činí". Nevědí, o co přicházejí a o co jsou ochuzeni. Ale my ještě máme v živé paměti jiné vnímání a prožívání adventu a proto ten povzdech nad časy našeho dětství a mládí.

     Kam se podělo tajemné kouzlo adventní doby? Kam zmizelo posvátné ticho a radostné očekávání?

     Slovo "advent" nesmělo v totalitním slovníku vůbec zaznít a muselo se říkat a psát "předvánoční doba". Ale troufnu si tvrdit, že jsme ji prožívai krásněji, intenzivněji a hlavně opravdověji než dnes.

    Jak jsme se těšívali na první adventní neděli, kdy se "konečně" rozzářily barevné žárovky na stromu na náměstí a dávaly tušit, že něco zvláštního a jedinečného už je docela blízko. Jak jsme nedočkavě vyhlíželi majestátní postavu svatého Mikuláše s doprovodem! Na ulicích bylo slyšet pouze cinkání zvonečku, popřípadě nějaké to čertovské brblání a chrastění řetězu. Žádný křik opilých výrostků ani rány dělobuchů a rachejtlí Ten večer bývl opravdu tajemný a posvátný.

     Jak se nám líbily výkladní skříně, ve kterých teprve od začátku prosince postupně přibývalo vánočních ozdob a pestrých světélek.

     Koledy a vánoční melodie se za minulého režimu ve sdělovacích prostředcích téměř neozývaly ani o vánocích - natož několik týdnů předem. Jak to bylo nádherné, když jsme ty první svobodné svátky slyšeli v rádiu či televizi hrát a zpívat koledy!

     Dnes jsme oproti dobám minulým svědky druhého extrému. Ať se nám to líbí nebo ne, mnohde už od konce října na naše smysly útočí vánoční dekorace a v obchodních domech náš sluch otupují stále dokola obehrávané melodie vánočních koled.

A tak se mnohdy stane i nám (ač se tomu bráníme), že na Vánoce samotné, kdy už je hraní koled a vánoční výzdoba žádoucí, nemůžeme ani jedno ani druhé ani cítit, natož se z toho radovat.

     Kudy z toho ven? Kde dnes ještě zachytit a nasát vůni a atmosféru adventu - tak jedinečnou a neopakovatelnou? Snad jen v krajině našich srdcí, ve vzpomínkách...

     Až v našich chrámech zazní starobylá píseň "Ejhle, Hospodin přijde" a zahledíme se do světla svíček na adventním věnci, tehdy se nám snad alespoň na chvíli podaří ponořit se do hlubokého tajemství této posvátné doby a najít ticho a mír ve svých duších.                                                                                                        

Zobrazeno 1573×

Komentáře

HelenaH

když jsem učila ve škole na flétničky a kytaru, nacvičovali jsme vždycky od půlky října na vánoční besídku. Vondráši Matóši a Rolničky když slyším, tak ....tak bych to radši neslyšela:-) V těch obchodech to aspoň zpívá z rádia někdo, komu to ladí...!

JiKu

Jsou dva druhy hudby. Jedna, která je tím lepší, čím lépe se zahraje a čím víc to ladí. A druhá, která je tím horší, čím profesionálněji je provedena. Obávám se, že koledy v supermarketu patří k tomu druhému druhu.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio