Články, úvahy, postřehy

Odpadky a zase odpadky...

10. 4. 2012 14:06

     Jsou úplně všude...

     Roztály poslední zbytky sněhu, který jejich výskyt milosrdně přikrýval a tajil našim očím. Teď je opravdu nepřehlédnete, i kdybyste chtěli.

     Na ulicích, v příkopech u silnic, dokonce i na hřbitově. Všude jsou k vidění a sortiment je to opravdu přebohatý. Ovšem první místo zaujímají tzv. PET lahve, které se v přírodě vyskytují hojněji než některé druhy rostlin.

     Lidé jedou autem, dopijí láhev - a kam s ní? Stará známá otázka. No přece ji nepovezou domů! Stačí u auta stáhnout okénko a šup s ní do škarpy. A hned je ve voze uklizeno. Že jsou silnice často odpadky doslova lemovány - koho to zajímá! Oni přece vyhodili jen jednu láhev a to se ztratí...

     Příklad první:

     Onehdy jsem jela do vesnice M. na kole. A protože se na něm sedí přece jen trochu výš než v autě a okolí je vidět z trošičku jiné perspektivy, ukázal se mi obrázek, který bych bývala raději ani neviděla. Škoda, že jsem neměla foťák. To by byly snímečky! Něco takové jsem fakt ještě neviděla. Prakticky v délce celého jednoho kilometru byla v příkopu jedna plastová láhev vedle druhé. A pěkně nahusto! Chtěla jsem je spočítat, ale když jsem došla k číslu padesát - vzdala jsem to. A to jsem počítala jen na pravé straně!

     Bylo mi z toho hodně smutno. Co jsme to za lidi, že ani takovou maličkost, jakou je uklízení odpadků nedokážeme zvládnout?

     Jak to asi vypadá u těchto lidí doma? Taky se jim všude válí papírky, krabičky od cigaret, prázdné obaly atd.?

     Dost o tom pochybuji. Doma si pořádek udržují, ale venku je všechno jedno. To jim rodiče a vychovatelé nevštípili ani toto minimum, že v přírodě se nic neodhazuje? Často se lidé diví, že jsou všelijaké extrémní výkyvy počasí, záplavy a různé katastrofy.

     Já to vnímám tak, že se příroda brání. Brání se tak, jak umí, brání se po svém a všechno, čím se na ní proviníme, nám spravedlivě vrací.

     Příklad druhý.

     Městský hřbitov. Slunce svítí, lidé o překot myjí hroby a likvidují starou výzdobu. Že už jsou popelnice plné? No tak to necháme vedle. Přece se s tím nepotáhneme až ke kontejneru - takovou dálku! Za jedno odpoledne byla popelnice ze všech stran tak obložená vyhozenými věnci, kyticemi a kelímky od svíček, že ji nebylo skoro ani vidět. To nikoho nenapadne, že tenhle nepořádek popeláři neodvezou? Že to ručně sbírat nebudou, jen vyklopí popelnici a jedou dál? Že veškerý ten binec pak musí správce hřbitova naložit na kolečko a odvážet na kontejner? Hlavně že je u hrobu čisťounko...

     A proč to píšu zrovna na Signály?

Protože je to možná dobrý námět k zamyšlení a protože většinou píšu o věcech, které mi nejsou lhostejné.

     Že to nemá s vírou a duchovním životem nic společného? Ale má! Takové páté přikázání není jen o fyzickém zabíjení. Týká se i toho, co k životu na této zemi potřebujeme, bez čeho se neobejdeme. sunce, voda, vzduch, živá i neživá příroda - jedním slovem životní prostředí. Pokud si ho ničíme, "zabíjíme", tak ničíme a zabíjíme postupně i sami sebe.

      Bůh řekl - ploďte a množte se, naplňte zemi a podmaňte si ji. Neřekl - zdevastujte ji!   

Zobrazeno 776×

Komentáře

kacarovi3

Před rokem jsem začal trénovat rychlou chůzi a po večerech jsem chodil 10 km.okruhy,které se postupně prodlužovaly.Také jsem se obdivoval tomu nepořádku,co lidé natropí.Někteří věší pneumatiky i na větve stromů.A toho stavebního odpadu,co se naváží přímo po vlečkách na cesty,do každé prohlubně a vedle na hromady.Také jsem psovi vytahoval střepy,které byly rozsypány po celé cestě a dost na husto po dost velké ploše.To už není jen obyčejný nepořádek ale přímo zlá vůle-nenávist k přírodě,ke zvířatům.Jenže kde to hlásit?Je to pouze na asvaltové cestě,mezi poli.Nenosím sebou metlu ani popelnici na zádech ale s takovým přístupem lidí k přírodě asi začnu.Pavel.

organo

Kde to hlásit? Na příslušném Městském či Místním úřadě- Odbor životního prostředí. Pošlou tam Technické služby a nepořádek odstraní. Už jsem to několikrát takhle ohlásila a vždy byl do 3 - 4 dnů nepořádek uklizen.

kacarovi3

Problém je,že ve všední den pracuji 10 hodin a to už každá kancelář je zavřená a o víkendech úředníci nepracují.Musím si sehnat telefonní čísla na ty úředníky.Rád bych to vyzkoušel,zdali někdo z úřadu zvedne prdel a bude v té věci jednat.

organo

Stačí přece zavolat - pracovníci OPdboru životního prostředí jsou povinni ohlášení prověřit. Nahlásí to Technickým službám a ti se postarají o odvoz. Nejsou všichni na úřadech tak špatní a líní...

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio