Články, úvahy, postřehy

Tohle že je Mikuláš? No to mě podržte...

4. 12. 2012 15:18

Onehdy jsem v práci na šatně našla odložený katalog Magnetu a jen tak zběžně jsem v něm začala listovat. Po několika stránkách jsem měla dojem, že mám nějaké vidiny. Skoro na každé druhé, třetí stránce na mě vykoukla prapodivná fousatá postavička v červenobílém kožíšku. Něco mezi nechvalně proslulým dědou Mrázem a Santa Clausem! To by mě samo o sobě tolik z míry nevyvedlo. Ovšem u mnoha těch figurek se skvěl nápis: "Mikuláš!"

"Mikuláš se svíčkou". "Mikuláš jako pokladnička", dokonce "Mikuláš se soby"! Jak k nim nebohý světec přišel, Bůh suď!

To už mi teda pěkně zvedlo tlak! Je tohle vůbec možné? Brejlila jsem tdo toho katalogu ještě drahnou chvíli, ale nic jiného jsem tam nevykoukala.

V totalitních časech nám často servírovali dědu Mráze, pak se - zřejmě v souvislosti s otevřením hranic - na scéně objevil Santa Claus a teď nám pro změnu předkládají prapodivnou kombinaci obou postav a ještě tomu dají jméno Mikuláš!

V těch reklamních materiálech se zcela stírá rozdíl mezi těmito třemi postavami. Vymóděné jsou stejně všechny na jedno brdo, pouze ty cedulky se jmény se u nich mění.

Jistě - nikomu se nemá brát, co jeho jest. Děda Mráz je tradiční v Rusku, ať si ho tam s Pánembohem mají, je to součást jejich folklóru. V Americe zase dává dárky Santa Claus, my jim ho brát nebudeme. Ale co dnes dělá prazvláštní "sloučenina" těchto dvou postav v Českých zemích a proč si necháváme brát tradiční podobu "našeho" českého Mikuláše, to je pro mě záhadou. Někomu to možná připadá jako nepodstatná maličkost, ale z maličkostí se přece skládají věci velké a důležité.

Při pohledu na tyhle zvláštní reklamní příšerky se mi vybavila vzpomínka z mého prvního zaměstnání ještě v dobách totality.

Každoročně se tam pořádala mikulášská besídka. Jeden muž se převlékl za Mikuláše a obdarovával děti. Bylo docela s podivem, že to tehdejší mocipáni povolili...

Přivezli kostým - a kolega, který měl tentokrát Mikuláše představovat (vysoký, statný, s mužným plnovousem) se do něj odmítl obléknout. A víte proč?

Protože ten mikulášský oblek měl na sobě místo kříže zelený trojlístek! Čestné slovo - zelený trojlístek. Inu - kdepak za totality kříž, že jo? Co kdyby se to někomu "nahoře" zdálo nevhodné či dokonce nebezpečné... Přemlouvali kolegu horem dolem, div kvůli tomu nesvolali stranickou schůzi, ale on že ne! Pokud nepřivezou normální mikulášský kostým s křížem na hrudi, jak se patří a pořádnou biskupskou berlu, tak žádná mikulášská nebude. Nebo ať si seženou někoho jiného, kdo se jim do téhle maškary oblékne.

V tu chvíli a v té situaci to byla zásadní věc a hodně statečný postoj. A byl to člověk nevěřící. Třikrát rozvedený, občas se rád napil - prostě žádný výkvět ctnosti. Ale v určitých věcech byl zásadový a lidem kolem něj to imponovalo, ať už si to přiznali, nebo ne.

A víte jak to dopadlo? Nabídl se jeden straník, že se do toho trojlístkového hábitu obleče. Jenže soudruh byl s odpuštěním "malé pivo", neměl ani vojenskou míru, kostým tahal po zemi a vypadal opravdu víc než směšně. A jelikož soudruzi chtěli dětem dopřát besídku a dárky už byly stejně nakoupené, tak nakonec jeli do jihlavského divadla pro kostým na pořádného Mikuláše. A přivezli i tu berlu a mitru...

A najednou to šlo...Dnes to vypadá jako maličkost, ale jak nás tehdy hřála u srdce...

Dnes se ke svým tradicím můžeme hlásit a dodržovat je. Tak proč si je necháváme brát, různě komolit a zkreslovat? Mimochodem - jsem zvědavá, jaká postavička se letos objeví na "mikulášském" perníku...:-)

Zobrazeno 2207×

Komentáře

kacarovi3

To vše činí duchovní lenost lidí,kteří chtějí něco prodávat a i blbý nápad jim připadá aktuální.Nemají o tom ponětí a chtějí učit děti a veřejnost o minulosti.O Mikuláši je pravdivý příběh a velmi krásný.Dřív v každém městě,v každé vesnici byl Mikuláš,který chtěl dárky rozdávat radost.Můžeme to být i my sami a bez kostýmu.Stačí se koukat kolem sebe a přemýšlet,čím tomu druhému udělat největší radost a tajně.Najde ho za oknem,přede dveřmi a přemýšlí,od koho to může být.Přemýšlí,kdo ho má tak rád...Někdy je takové zamyšlení třeba abychom byli lepší a pozornější k druhým kolem nás.

kacarovi3

Vím,je to rok a půl,co se ozývám na toto téma a v úplně jiným čase.Chci jen rozvést svou myšlenku.Četl jsem o společenství,které se věnují lidem kolem svých členů.Oni dávají tip na lidi,kteří potřebují projev lásky a společenství na tom pracuje aby dárek byl ten správný.Mají na to svůj fond a konají skutky lásky v celém městě.Stejně,jak to dělal biskup Mikuláš.Naslouchají pod okny chudých lidí,ptají se dětí a společně plní touhy bližních.Je to krásná nápln společenství.V našich krajích nevídaná.Chytne se toho tématu některé společenství?

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio