Články, úvahy, postřehy

Už jste potkali anděla?

14. 11. 2010 16:32
Rubrika: Úvahy

      Možná si teď řeknete: "Co je to za hloupost? Andělé jsou přece duchové bytosti. Jak bychom je asi tak mohli potkat?"

     Ale já jsem přesvědčena, že jste už určitě nějakého potkali  a ne jednoho - jenom jste nevěděli, že to byl anděl...

     Před několika lety jsem si občas zaznamenávala úryvky a postřehy, které mě při kázání zvláště oslovily. Vím, člověk by měl při kázání především pozorně naslouchat a ukládat vše do mysli a srdce. Ale jak je známo, lidská paměť je někdy děravá a krátká. Z obavy, abych ty nádherné myšlenky nezapomněla, jsem někdy prostě neodolala, na kůru (kde se převážně vyskytuji) popadla papír a tužku a to nejpodstatnější se snažila zachytit. A dobře jsem udělala. Docela často se teď k těm poznámkám vracím a jen lituji, že jich nemám víc...

     Tak tedy - v jednom kázání mimo jiné zaznělo následující: "Každý člověk má svého anděla strážného, ale kromě něj nám Bůh posílá do cesty ještě jiné anděly, - lidi, se kterými si rozumíme, máme je rádi, jsou nám příjemní, pomáhají nám a vedou  nás na cestě k Bohu. Ale posílá také lidi, kteří nám moc sympatičtí nejsou, ale přesto nás mají něčím oslovit, někam nasměrovat. Jsou na naší cestě takovými prubířskými kameny. Ovlivní nás, aniž si to uvědomujeme. I ty nám Bůh posílá. Něco nám jejich prostřednictvím chce sdělit, vychovávat nás, učit nás."

    Tolik úryvek. Když se nad tím člověk zamyslí, musí dojít k poznání, jak hlubokou pravdu ta slova obsahují. Bůh nám posílá posly (angelos = posel) a ti opravdu mohou mít nejrůznější podobu a poslání. Naším "andělem" a důležitým průvodcem se může stát dlouholetý přítel, někdo z rodiny, kolega z práce, zpovědník, ale třeba i neznámý člověk, který se ve správnou chvíli objeví na správném místě.

Náš anděl rozhodně nemusí mít podobu spanilého jinocha v bílé říze s bohatou kšticí plavých vlasů a blankytně modrýma očima, jak se často andělé znározňují. Nemusí to být "fešák", na kterém naše oko se zalíbením spočine. Naopak může vypadat velice všedně a nenápadně.

     I lidé, se kterými jsme se z nejrůznějších důvodů setkali a které bychom tedy rozhodně anděly nenazvali, mají pro náš život velký význam. Ne že by nás třeba přímo chránili nebo nám pomohli, ale nasměrovali nás na cestu, na kterou bychom se třeba nikdy nevydali.

     Žádná setkání v našem životě nejsou dílem náhody, ale součástí Božího plánu s námi. A i ta nepříjemná se časem ukáží jako nutná pro naše další životní kroky.

     Přeij Vám všem i sobě co nejvíce takových "andělských" setkání, ze kterých můžeme čerpat radost a sílu. Život bude hned bohatší a krásnější.    

 

 

Zobrazeno 776×

Komentáře

Elenwen

:-) Pěkné

Faustynka

Krásné zamyšlení, zvláště pak v této době, kdy už nám na dveře klepe Advent. Díky.

kacarovi3

Čekám také na toho správného anděla.Snad nepřijde dřív ta andělská paní,co chodívá jen jednou za život a pomůže nám z nefunkčního těla.Potom ucítíme svobodu a hřejivou blízkost Boha.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio